Tag Archives: https

Imporant info re htttps settings for your blog

Hi everyone!

The oddest thing happened yesterday!  I was trying to add a (new to me) blogger’s blog to my blog list ‘gadget’ / sidebar yesterday, and when I clicked the ‘edit’ icon on my blog’s front page to do so, I kept getting a big, red MacAfee (my virus software) warning that the site I was trying to go to was extremely risky.  I tried it multiple times, same thing.  I shut my pc down, restarted, same thing.  Then I tried other gadget edit buttons, I couldn’t get past the red MacAfee screen no matter how hard I tried!

I then went to the Blogger Support Forum, couldn’t find any similar complaints, so I created one.  I came to find out that Blogger is changing many things ‘in the background’, and one of them is the https (safety) settings.  I had apparently ignored an admin panel notice previously (clicked it dead), and didn’t realize.  According to Blogger yesterday, Blogger blogs that don’t change their https settings by the end of the month, well, in their words  “Otherwise your blog will no longer work properly in popular web browsers starting next month.”

So/but don’t worry.  I followed the easy directions, and within 5 minutes all was fixed and working properly.  But I want to explain to you here

1.  how to determine (if you don’t know) if you need to do this,
2.  how to fix it if you do need to
3.  what to do if you have a private domain name and need to fix it to.  It’s easy.  🙂

First, this applies only to Blogger blogs.  But if you have a WordPress.org or .com, you might want to check with them re https settings, if they aren’t already set up.

To know if you, as a Blogger user, needs to do this, look at your url line.  Does it start with https?  If so, you must’ve made the changes Blogger told you to make and didn’t ignore then ‘x’ out of the Admin Panel notice a couple months back.  But if you DON’T see ‘https’, please follow these directions.  Also, if you have a private domain, please still check the steps below, just to be sure.

1.  Go to your admin panel, and click ‘settings’ and then ‘basic.’  
2.  Scroll down to ‘https availability.’  
3.  In the first box, if it says ‘no, change it to yes.  Then you will get a notice that it could take a few minutes to activate.  Wait a few minutes-up to five minutes, but it was only a few minutes for me.
4.  when it seems to be done (it will tell you to wait, otherwise), then click the 2nd box ‘https redirect’ to yes as well.  Once it takes a moment or two, to permanently change to ‘yes’, you are done.  There were no hiccups for me, and that’s it.

Apparently this all has to do with the British or Europe changes taking place, web safety wise, next month, whether you live in that area or not.  So you definitely need to make sure you are set for https.  It seems MacAfee’s warnings were a good thing for me.  

Anyhow, if you have any questions, I can’t technically answer them, but here is the link to my thread at the Blogger Support Forum, and Blogger could help you there:

https://productforums.google.com/forum/?utm_medium=email&utm_source=footer#!msg/blogger/uOiXMu8d2Ro/1_vYx78WAgAJ

I don’t know about you, but all this techno stuff is a pain, but sometimes we need to deal with it.  I hope this helps you.  Back to regular programming tomorrow!